Aantrekkelijke regio in West-Vlaanderen

3x aantrekkelijke regio

  • Formuleer een sterke regio-identiteit met dynamiek en toekomstvisie
  • Promoot de regio als aantrekkelijke werkregio
  • Zet in op preventie en veiligheid

Formuleer een sterke regio-identiteit met dynamiek en toekomstvisie

Een stad moet nadenken over haar sterktes en kernactiviteiten. Ze moet zich voluit profileren als een rijk ecosysteem aangevoerd door deze kernactiviteiten (bv. Tienen is stad van de suiker, Leuven is pionier op vlak van health, high-tech, en creativity). Dit ecosysteem moet mogelijk worden via een nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Op die manier kan de stad zich tot een attractiepool ontwikkelen. Daarbij moet men zich ervan vergewissen dat zo veel mogelijk bedrijven en stadsdelen mee kunnen stappen in dit positief verhaal.

Steden moeten zich klaarmaken voor de toekomst en onderzoeken hoe ze stap voor stap ‘smart’ kunnen worden. Slim parkeren, gezondheidszorg op afstand, efficiënt energieverbruik… de innovatieve mogelijkheden van het Internet of Things om het leven aangenamer en duurzamer te maken, lijken eindeloos. Met een enorm potentieel in baanbrekende nieuwe technologieën heeft iedere regio een kans om topspeler te worden in de geconnecteerde wereld. Tijd om een versnelling hoger te schakelen door op een slimme manier samen te werken aan een slimmer, beter en duurzamer Vlaanderen.


 

Promoot de regio als aantrekkelijke werkregio

Onbekend maakt onbemind. Werk maken van employer branding en van regional branding in binnen- en buitenland is een must, willen we ons menselijk kapitaal in de regio houden en nieuw talent aantrekken.
 

Zet in op preventie en veiligheid

Steden en gemeenten spelen een cruciale rol in het creëren van een veilige omgeving om in te ondernemen. Door technologie slim in te zetten kan een veilige omgeving gewaarborgd worden. Dit kan door bijvoorbeeld door politiecombi’s te voorzien van ANPR-camera’s en openbare verlichting op industriezones uit te rusten met bewegingssensoren.  Naast het inzetten op slimme technologie kan een stad of gemeente ook de contacten met o.a. veiligheidsdiensten mee faciliteren. Dit is niet alleen curatief van belang, maar ook preventief door bijvoorbeeld evacuatieoefeningen samen in te plannen. Voorkomen is beter dan genezen…