Willebroek wil hoofdstad e-commerce worden

De gemeente Willebroek gaat zwaar inzetten op e-commerce. Door de ligging langs de A12, wil het grote spelers naar de gemeente lokken. Maar ze moeten ook een fysieke winkel openen in het centrum. Burgemeester Eddy Bevers hoopt op honderden jobs, zo laat hij weten in een gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, in het teken van ons memorandum en de lokale verkiezingen.

Tekst: Wim Brillouet

E-commerce, daar is het Willebroek om te doen. De ligging - tussen Antwerpen en Brussel in – is een troef. De e-commercebedrijven hebben oppervlakte nodig om hun producten op te slaan, te verpakken en de pakjes naar de bestemmeling te versturen. “De zone aan de A12 is daarvoor heel geschikt. We willen daar eengebied creëren dat specifiek gericht is op e-commerce”, zegt Bevers.

Het gaat om de gronden in Willebroek-Zuid naast de A12. “Maar we willen niet alleen dat de logistieke centra naar Willebroek komen, we willen ook dat die bedrijven een nieuwe impuls geven aan ons centrum. Bedrijven die voor Willebroek kiezen als uitvalsbasis worden aangemoedigd ook een investering te doen in het hart van de gemeente”, zegt Bevers.  “Daar is een markt voor. Als mensen iets online bestellen, willen ze het graag in het echt bekijken. Met die fysieke winkels of servicepunten kan dat.”

Citymarketing

Burgemeester Bevers wil niet alleen voor nieuwe bedrijven en jobs zorgen naast de A12, maar wil ook de leegstand van winkelpanden tegengaan. Op dit ogenblik zijn Decathlon en Vanden Borre-Fnac in Willebroek gevestigd. Maar dat worden er snel meer." 

Willebroek zet daarom ook vol in op citymarketing. Op 28 juni kreeg Willebroek nog tien ambassadeurs over de vloer van het ASEAN Brussels Committee. De delegatie uit Zuidoost-Azië zoekt naar investeringskansen in de regio.

Betere match

Voka pleit in haar memorandum voor efficiënte gemeenten. “Met dat proces zijn we bezig. We hebben de aanslagvoet van de gemeentebelastingen kunnen verlagen van 8,5% naar 7,5%.  Zelfs met die operatie hebben we deze legislatuur de schuldgraad kunnen afbouwen van 1932 euro naar 1200 euro per inwoner. De uitdaging blijft om voldoende te investeren. Die ambitie hebben we”, zegt Bevers.

Willebroek legt zich toe op de nieuwe economie, maar het wil er ook zijn voor de huidige ondernemers. “We willen daarom een Huis van de Logistiek en Ondernemingen oprichten. Dat moet een instelling worden die de ondernemers kan verbinden met de overheid en alle andere actoren. Ze moet ook voor een betere match zorgen tussen opleidingen van studenten en de vraag op de arbeidsmarkt. We zitten met een hoge jeugdwerkloosheid omdat onze opleidingen niet genoeg aansluiten bij de vraag van bedrijven. Ook dat is een werk voor de volgende legislatuur.”