Burgemeester Bornem doet oproep aan dienstensector

"Ik doe een oproep aan de dienstensector. Ze moeten zich hier in Bornem komen vestigen. We hebben veel bedrijven in de logistieke en farmaceutische sector. Bedrijven die echte diensten aanbieden, die ontbreken hier nog in de gemeente.” Dat zegt Luc De boeck, burgemeester van Bornem, in een gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, in het kader van de verkiezingen van 14/10.

Tekst: Wim Brillouet

Volgens de laatste cijfers van VDAB waren er in mei van dit jaar 463 niet-werkende werkzoekenden geregistreerd in Bornem. Een daling van 7,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat er wel minder vacatures beschikbaar zijn. Anders dan in de meeste Vlaamse steden en gemeenten. “We willen dan ook meer promotie maken voor werk in eigen streek. We zien dat mensen hier graag wonen. Maar werken, dat doen ze vooral in Mechelen, Brussel en Antwerpen. We moeten hen aanmoedigen om in de regio te blijven werken. Dat kan alleen maar door de eigen bedrijven en de jobs die hier beschikbaar zijn, meer te promoten”, zegt Luc De boeck, burgemeester van Bornem.

De Boeck doet een oproep. “Aan de dienstensector. Ze moeten zich hier komen vestigen. We hebben veel bedrijven in de logistieke en farmaceutische sector. Bedrijven die echte diensten aanbieden, die ontbreken hier nog in de gemeente”, klinkt het.

Nieuw aanspreekpunt

Volgens de stads- en gemeentebarometer is 86 procent van de inwoners van Bornem tevreden over zijn gemeente. Ver boven het Vlaams gemiddelde van 76 procent. Ook de tevredenheid van bedrijfsleiders is goed, zo bleek begin dit jaar uit de ondernemersenquête van Voka.

Op het vlak van economie zijn er volgens De boeck de afgelopen zes jaar toch een aantal kansen onbenut gebleven. “Het gemeentebestuur wilde de procedures opstarten voor een nieuwe kmo-zone in Hingene. Maar dat project is uiteindelijk tegengehouden door gebrek aan maatschappelijk draagvlak. Hierdoor konden we niet onmiddellijk ruimte bieden aan kmo's die interesse hadden betoond. Daarom gaan we ook na hoe we in bepaalde industriezones ruimte kunnen geven aan invulling door kmo's.”

Er is wel verbetering op komst voor de lokale handelaars. Het is de bedoeling dat de ambtenaar voor lokale economie zich straks volledig kan toeleggen op zijn bevoegdheid. Die is nu nog in combinatie met een halftijdse functie Communicatie. De ambtenaar moet hét aanspreekpunt worden voor ondernemers in de gemeente.  

Geen fusie

Op 1 januari volgend jaar fusioneren buurgemeentes Puurs en Sint-Amands. Voka vraagt in het memorandum dat gemeentes met minder dan 10.000 inwoners verplicht fusioneren. In Bornem – met zo’n 21.000 inwoners - denken ze nog niet aan een fusie. “Op het vlak van toerisme en erfgoed werken we al samen met gelijkaardige gemeenten. Dat kan nog frequenter. Een fusie is niet de enige manier om samen te werken”, aldus De boeck. “Ik kijk in ieder geval uit naar een goede samenwerking met de gefusioneerde gemeentes.