Nieuws

Kopstukkendebat Turnhout: "Mensen overtuigen dat fusie beste oplossing is"

, Voka Mechelen - Kempen
Kopstukkendebat Turnhout:

"“Als we middelen uit Vlaanderen willen halen, dan is het makkelijker om te praten als een gemeente van 85.000 inwoners. We gaan mensen moeten overtuigen dat een fusie de beste oplossing is.” Die uitspraak was gisteravond te horen op het kopstukkendebat in Turnhout. Een organisatie van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, Gazet van Antwerpen, RTV en Unizo provincie Antwerpen. Negen lijsttrekkers probeerden de onbesliste kiezers nog te overtuigen. In Turnhout zou nog 26 procent van de kiezers onbeslist zijn, volgens een peiling van Gazet van Antwerpen. In het debat kwamen ook mobiliteit, de samenwerking tussen onderwijs en de bedrijfswereld en de mogelijke fusie van Turnhout met de buurgemeentes aan bod. Vanavond (10/10/2018) kan je op rtvkiest.be om 22.30 uur nog het volledige debat herbekijken.  

    

Lees volledig verslag

Stadslijst en N-VA niet meer door één deur in Mechelen

, Voka Mechelen - Kempen
Stadslijst en N-VA niet meer door één deur in Mechelen

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad blikken terug op het kopstukkendebat van 3 oktober, in Mechelen. Een organisatie van onder meer Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Ruim driehonderd mensen zagen dat de Stadslijst van Bart Somers duidelijk niet meer door één deur kan met de N-VA van lijsttrekker Freya Perdaens.

 

Lees volledig verslag

Lijsttrekkersdebat Ondernemersclub Diepenbeek

, Voka Limburg
Lijsttrekkersdebat Ondernemersclub Diepenbeek

Een verkiezingsdebat door en voor ondernemers, dat is wat ondernemersclub Diepenbeek beoogde op 17 september. En zo geschiedde, want zo’n zestig ondernemers zakte af naar gemeenschapscentrum ‘De Plak’ om de zes lijstrekkers van de gemeente de degens te zien kruisen. Lode Vereeck (Open Vld), Patrick Hermans, burgemeester (Puur), Danny Bulen (Pro 3590), Guy Voets (Groen-Diepenbeek), Peter Prévot (CD&V) en Geert Vertongen (N-VA) gingen met elkaar in debat rond fiscaliteit, ondernemerschap, mobiliteit en andere voor ondernemers relevante materie. Op de receptie achteraf kregen de aanwezige ondernemers ruimschoots de kans om hun onbeantwoorde vragen alsnog op de aanwezige politici af te vuren en zo een beredeneerde keuze te maken voor 14 oktober.

Lees volledig verslag

"Stad kan leegstand verhelpen door zelf panden op te kopen”

, Voka Mechelen - Kempen

“De stad kan de leegstand in het centrum van Lier verhelpen door zelf panden op te kopen. Een autonoom gemeentebedrijf kan die rol op zich nemen.” Dat zei Marleen Vanderpoorten van Open VLD gisteren, tijdens het kopstukkendebat van Unizo Lier en LON Neteland, één van de negen Lokale Ondernemersnetwerken van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Voor een aangename binnenstad moeten grote stadsbussen van De Lijn ook weg uit het centrum, klonk het bijna unaniem.

In het Sint-Gummaruscollege in Lier hebben zeven kopstukken gisteren hun plannen uit de doeken gedaan voor zo’n honderd ondernemers. Vooral mobiliteit en de leegstand in de stad zijn thema’s waar de partijen op inzetten. Met verschillende visies.

Huidig burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) gelooft in premies om leegstand tegen te gaan. “Wie een handelszaak begint in een leegstaand binnen het vastgelegde winkelgebied, maakt kans op een premie van 10.000 euro. Voor eigenaars die hun pand gewoon leeg laten staan, is er sinds een aantal jaren een belasting op leegstand.”
De heffing bedraagt 2.500 euro voor een woning of gebouw, 750 euro voor een kamer die gedurende twaalf maanden in het leegstandsregister staat.

“Als je door de Antwerpsestraat loopt, valt de leegstand op. Ik vind dat een lokaal bestuur dit zelf moet aanpakken. De stad kan de leegstand in het centrum verhelpen, door zelf panden op te kopen. Een autonoom gemeentebedrijf kan die rol op zich nemen”, zei Marleen Vanderpoorten, lijsttrekker van Open VLD in Lier. “Als de premies niet aanslaan, moeten we zelf met oplossingen komen.”
“Zo’n premie kan wél werken, maar je moet ook inzetten op de coaching van ondernemers. Nu subsidiëren we eigenlijk de huiseigenaars. Misschien moeten we wat minder financiële steun geven en meer inzetten op  coaching”, liet Stijn Coenen (CD&V) weten.

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen zet vol in op de begeleiding van jonge ondernemers, met projecten en opleidingen als Bryo en Plato. “Die rol moet Voka zeker blijven spelen”, zei Coenen. “De stad moet blijven inzetten op het partnership met Voka. Zij hebben grote netwerken die over de grenzen heen kijken”, zei Philippe Iglesias (sp.a).
Volgens Tom Claes (Groen-Lier&Ko) is er ook een incubator nodig. “Die moet jonge ondernemers aantrekken om zich in het stadscentrum te vestigen. Maar die moet ook bestaande ondernemers helpen om te vernieuwen. Het economisch landschap verandert razendsnel: niet iedereen kan volgen en heeft tijd om zich om te scholen.” 

Masterplan Mobiliteit
Op minder dan een maand van de lokale verkiezingen is mobiliteit ook een belangrijk thema. Tijdens het kopstukkendebat waren de meeste partijen het er over eens dat de grote stadsbussen van De Lijn uit het centrum moeten. “De Lijn experimenteert met kleinere shuttlebusjes. Lier heeft volgens ons de ideale schaal om zo’n proeftuin te zijn”, zei Stijn Coenen van CD&V.
“We hebben daar met De Lijn al over gesproken. Maar ze zijn duur, die busjes. De stad kan die busjes zelf kopen, maar dat zal een serieuze hap uit het budget zijn”, liet huidig burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) weten.

Volgens Marleen Vanderpoorten (Open VLD) is er een groot masterplan ‘Mobiliteit’ nodig voor de stad Lier. “Dat plan moet straten in categorieën verdelen: zo moet duidelijk zijn waar auto’s welkom zijn en waar voetgangers en fietsers absolute prioriteit hebben.”
Voor Marcel Taelman van de partij ‘Hart voor de Burger’ moeten er meer parkeerplaatsen komen om meer mensen naar het stadscentrum te lokken.

Lees volledig verslag

Voka –KvK Limburg rondt verkiezingscampagne af

, Voka Limburg
Voka –KvK Limburg rondt verkiezingscampagne af

De invloed van lokale besturen op ondernemerschap is onmiskenbaar groot. Met het oog op de gemeente- en provincieraadsverkiezingen was het  voor Voka – Kamer van Koophandel dan ook cruciaal om de noden van ondernemers bij de Limburgse gemeenten en steden aan te kaarten. Na de publicatie van haar provinciaal memorandum, begon de werkgeversorganisatie in juni met haar toer door Limburg waarin 42 memoranda op maat werden voorgesteld aan de lokale besturen. “Vandaag ronden we onze toer af”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Ondernemers in verschillende steden en gemeenten hebben ook verschillende noden, daarom zijn we erg tevreden dat we op een constructieve manier de specifieke behoeften én aanbevelingen persoonlijk hebben kunnen bespreken bij de lokale beleidsmakers.”

De kiem voor deze lokale memoranda werd gevormd door het centrale Voka Memorandum dat overkoepelend voor alle Vlaamse steden en gemeenten aanbevelingen doet voor de lokale besturen. Centraal in dit memorandum staan focus en schaal. “Gemeenten moeten zich systematisch de vraag stellen of ze een taak zelf blijven uitvoeren, dan wel opteren voor een samenwerkingsformule of kiezen voor uitbesteding “ stelt Leten. Daarnaast worden fusies noodzakelijk. “De geboorte van Pelt en Oudsbergen is in dat opzicht een schoolvoorbeeld van toekomstgericht bestuur. Maar we moeten verder durven gaan en daarom pleiten we ervoor gemeenten verplicht te laten opschalen tot minimaal 10.000 inwoners.”

Voka – Kamer van Koophandel bouwde verder op de aanbevelingen van het overkoepelend Voka Memorandum om zo tot een concreet, gepersonaliseerd Limburgs verhaal te komen. Een belangrijk hoofdstuk binnen dit verhaal werd gewijd aan de provincie. “Het provinciaal niveau is noodzakelijk voor onze Limburgse ondernemingen én haar medewerkers”, aldus Leten. “Rekening houdend met het subsidiariteitsprincipe, efficiëntie en het primaat van de politiek heeft de provincie zeker nog haar rol te vervullen. We hebben geen grootstad die de trekkers- en ontwikkelingsrol op zich neemt voor de lokale besturen en het is daarom dat de provincie de regie in handen moet nemen. Als katalysator, bovenlokaal samenwerkingsorgaan en back-office kan de provincie ook in de toekomst een belangrijke functie vervullen.”

Naast het overkoepelend en provinciaal memorandum werden de laatste maanden dus ook 42 lokale memoranda voorgesteld. Op basis van een enquête, de ruimtebehoeftepijler, fiscale analyses en input van de lokale Voka-ambassadeurs en ondernemersclubs werd een compleet beeld geschetst van de wensen van ondernemers ten opzichte van hun lokale besturen. “De resultaten hiervan vertaalden we in concrete aanbevelingen naar de volgende legislatuur toe. Samen met onze lokale Voka-ambassadeurs zijn we gedurende drie maanden op pad gegaan om de resultaten in iedere Limburgse stad en gemeente te gaan voorleggen. Ondanks de differentiatie van gemeente tot gemeente, bleken de Limburgse ondernemers het unaniem eens te zijn over het belang van een verbeterde communicatie van de besturen naar ondernemers toe. “Binnen alle besproken thema’s, zijnde fiscaliteit, mobiliteit, ruimte en talent, bleek het belang van én de ontevredenheid over het communicatiebeleid groot te zijn. We hebben de lokale besturen dan ook op het hart gedrukt werk te maken van een communicatief sterk beleid. Helderheid en transparantie blijken dé tools te zijn om de tevredenheid van de Limburgse ondernemers op korte termijn te doen stijgen”, besluit Johann Leten.

 

Bekijk hieronder het interview met Kris Claes, directeur belangenbehartiging.

 

Lees volledig verslag

Hoogste aantal vacatures in 15 jaar

, Voka Mechelen - Kempen
Hoogste aantal vacatures in 15 jaar

53.561: zoveel vacatures hebben VDAB en de selectiekantoren de laatste 12 maanden ontvangen, in de arrondissementen Mechelen en Turnhout. Het is een absoluut record. In 15 jaar tijd zijn er in de regio nooit zoveel vacatures ingediend. Uit een rondvraag van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen geven grote bedrijven wel aan dat ze die jobs niet ingevuld krijgen. “Dit zet een rem op de verdere groei”, waarschuwen ze.

Tekst: Wim Brillouet

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft een analyse gedaan van de arbeidsmarktgegevens die VDAB gisteren heeft vrijgegeven. De cijfers gaan tot en met eind juli 2018 en beginnen in augustus 2017: een periode van 12 maanden. 

“In die tijd zijn er voor het arrondissement Mechelen 18.849 vacatures geregistreerd: iets meer dan 13.000 vacatures via de officiële kanalen van de VDAB en nog eens 5.481 via selectiekantoren. Voor het arrondissement Turnhout gaat het via beide kanalen samen om 34.712 vacatures”, zegt Nina Van den Driessche, woordvoerster van VDAB. 

De cijfers breken alle records. In vijftien jaar tijd is het aantal ingediende vacatures bij de VDAB nog nooit zo hoog geweest. Het aantal ligt dubbel zo hoog als in dezelfde periode, vijftien jaar geleden. We doen daarmee beter dan voor de financiële crisis in 2008.

Rem op groei
Zo’n 9.100 vacatures staan op dit moment nog open. Voor grote bedrijven is het echt een probleem, zo blijkt uit de rondvraag van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Ze dreigen minder te produceren omdat de vacatures niet ingevuld geraken. 
“We hebben op dit moment 80 vacatures die we snel hopen in te vullen. Het gaat om technisch geschoolde profielen: vooral project- en werfleiders en calculators. De bouwsector draait goed: er zijn veel bouwprojecten die we kunnen aannemen. Maar we moeten ze ook nog kunnen uitvoeren. En dat wordt moeilijker”, zegt Filip Hofkens, administratief directeur van de bouwgroep Willemen. “Onder andere via ons partnership met LinkedIn proberen we op een andere manier aan te werven.”

Ook bij ICT-specialist Van Roey ICT Group staan er op dit moment 43 vacatures open. “We zoeken mensen die gemotiveerd zijn en een gezonde interesse hebben in de job van ICT’er. De tijd dat we enkel naar witte merels op zoek waren is voorbij. We zorgen voor de invulling van vacatures  door mensen op te leiden en door mensen binnen de organisatie sneller te laten doorgroeien”, zegt manager Pat Van Roey. “We voelen al twee jaar dat die openstaande vacatures een rem kunnen zijn op onze verdere groei. Daarom moet je als werkgever creatief zijn in het aanwerven van nieuwe mensen.”

Nieuw leertraject
Voka speelt hier op in. “Welt is een gratis project van Voka, met de steun van de Vlaamse overheid. Veel werkgevers zijn nog niet vertrouwd met de nieuwe instroomformules. Via Welt laten we hen kennis maken met werkervarings- en leertrajecten. Zo zoeken werkgevers niet via de traditionele kanalen naar personeel”, zeggen Els Van Zeir en Vicky Van Wesemael, coördinatoren van het Welt-project bij Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Welt stimuleert werkgevers om hun werkvloer om te zetten naar een echte leeromgeving via onder andere een lerend netwerk. Die nieuwe mindset ontwikkelen doe je niet in een vingerknip.”
“Alternatieve aanwervingen zijn de toekomst. Huidige Welt-deelnemers zoals Van Dyck Marcel, tal van garagebedrijven en Peeters-Govers en 53 anderen maken vandaag al het verschil op de huidige arbeidsmarkt die in brand staat in de regio Mechelen en Kempen”, zeggen Van Zeir en Van Wesemael. “Zij nemen mensen aan met goesting en de juiste attitude, leiden ze zelf op en creëren zo een leer- en feedbackcultuur op hun werkvloer.”

In het memorandum van Voka, dat op deze website is te downloaden, kan je nog meer terugvinden over onze voorstellen. Onder andere over de maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen en hoe steden en gemeenten het ondernemerschap nog meer kunnen steunen.

Lees volledig verslag

"Bij fusie moet burger altijd centraal staan"

, Voka Mechelen - Kempen

Eén thema, vier burgemeesters. Op 101 dagen van de verkiezingen heeft Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen een debat over fusies van gemeentes georganiseerd. Aan tafel: believers en non-believers. De inzet: nieuwe inzichten krijgen en kennis uitwisselen voor nóg efficiëntere gemeentebesturen vanaf 2019. “Ik ga liever een fusie aan met drie of vier dan met twee gemeentes”, klonk het.

Tekst: Wim Brillouet, Frank Van Dael

Aan onze tafel zit Koen Van den Heuvel (CD&V), burgemeester van Puurs, de gemeente die vanaf 1 januari 2019 samensmelt met Sint-Amands. Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas/Open VLD) is burgemeester van Merksplas en is geen voorstander van een verplichte fusie. Debatteren ook mee: Lieven Janssens (ACTIEV), burgemeester van Vorselaar en expert op het vlak van lokale besturen, en Kristof Hendrickx (N-VA), burgemeester van Arendonk en voorstander van doorgedreven samenwerkingsverbanden.

Renilde Craps (gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Mechelen-Kempen): “Is een fusie met een andere gemeente voor u bespreekbaar?”

Koen Van den Heuvel (Puurs): “Ik ben een believer. Maar een fusie moet wel van onderuit groeien. Een verplichte fusie zal niet werken. Vanaf 1 januari volgend jaar fusioneren Puurs en Sint-Amands. Ik heb Sint-Amands nooit verleid om tot een huwelijk over te gaan. Dat is natuurlijk gegroeid. Het is een ongedwongen fusie geworden. Sint-Amands en Puurs kunnen er beter van worden. Er zijn op dit moment elf éénmansdiensten in Sint-Amands. Er is geen backup voorzien en die zal er vanaf volgend jaar wél zijn. Beide gemeentes zullen performanter worden.”

Frank Wilrycx (Merksplas): “Ik geloof niet in verplichte fusies van gemeenten onder de 10.000 inwoners. Die graadmeter vind ik te vaag. Je kan niet aantonen dat kleine gemeentes slechter worden bestuurd dan grotere gemeentes. We voorzien in Merksplas perfect alle basisbehoeften van onze bewoners.”

Lieven Janssens (Vorselaar): “Ik doe een oproep: we moeten veel genuanceerder praten over fusies van gemeentes. Meer of minder dan 10.000 inwoners: dat mag geen maatstaf zijn om wel of niet over te gaan tot een fusie. Ik heb vanuit de Universiteit Antwerpen 92 gemeentes doorgelicht. Eén van de conclusies? Een fusie mag niet alleen uit financiële overwegingen gebeuren. Ze maakt de dienstverlening er niet goedkoper op. Je moet ook goed weten wat je met een fusie wil bereiken. Wil je meer bestuurskracht? Wil je efficiënter besturen? Wil je de kosten delen? Bij een fusie is echt maatwerk nodig.” 

Kristof Hendrickx (Arendonk): “Bij een fusie moet de dienstverlening aan de burger altijd centraal staan. Ik geloof voorlopig meer in samenwerking tussen gemeentes. Zo kan je bijvoorbeeld samen materiaal aankopen, wat het goedkoper maakt.”

“Als het toch ooit tot een fusie komt, dan liever met drie of vier gemeentes in plaats van twee. Als twee gemeentes fusioneren is er altijd een winnaar en een verliezer. In het andere geval is de koek beter verdeeld.”

 

Slim samenwerken

 

Renilde Craps (Voka – KvK Mechelen-Kempen): “Voka vraagt van de gemeentes om efficiënt te besturen. Is dat vol te houden als kleinere gemeente?”

Lieven Janssens (Vorselaar): “Dat kan zeker. Gemeentes kunnen hun bestuurskracht verhogen door samenwerkingsverbanden aan te gaan. Neem het voorbeeld van Neteland. We werken met vijf gemeenten op 24 domeinen samen. We delen zelfs personeelsleden. En dat zonder de nabijheid en de voeling met de burger te verliezen. Dat risico dreigt bij een fusie.”

Frank Wilrycx (Merksplas):  “Een kmo met twee werknemers kan je ook perfect runnen. Ik zie de noodzaak van die schaalgrootte niet in. Op het vlak van samenwerking, liggen er nog mogelijkheden op provinciaal niveau. Een provincie zonder de stad Antwerpen zou slagkrachtiger kunnen zijn. Dan krijg je 69 gemeenten die voor een gemeenschappelijk project kunnen gaan. Naar Limburgs voorbeeld, waar de provincie sterk staat.”

Kristof Hendrickx (Arendonk): “De tendens die je nu ziet is dat kleinere gemeentes fusioneren, om maar niet door de grote nabijgelegen gemeente te worden opgeslorpt. Dat lijkt me geen gezonde basis om samen te gaan. Als kleinere gemeente kan je zeker overleven. Door slimme samenwerkingsverbanden te zoeken. Dat is het geval met Ravels, waar we goed mee samenwerken.”  

 

Grote projecten

 

Renilde Craps (Voka – KvK Mechelen-Kempen): “Als de kiezer het toelaat: welke grote investeringen wil je de komende jaren realiseren?”

Lieven Janssens (Vorselaar): “We staan voor grote investeringen. Er is een groot project met drie woonblokken – in een PPS-constructie - waar we ook publieke artsenpraktijken onderbrengen en een grote bibliotheek. En er komt een kinder- en jongerencampus met de nadruk op vrijetijdsbesteding.”

Kristof Hendrickx (Arendonk): “We zijn het ontwerp van de basisschool, met integratie van een buitenschoolse kinderopvang, aan het afronden. Er komt wellicht ook een nieuwe sporthal aan het Sportpark Heikant, die inspeelt op de noden van onze verenigingen. Verder staat er nog een expertisecentrum rond dementie op de agenda en de uitbouw van een woonzorgzone, net als de restauratie van de kerk en diverse werken aan het rioleringsnetwerk.”

Koen Van den Heuvel (Puurs): “Er staan in Puurs-Sint-Amands heel wat werken op stapel. Zo worden de Sint-Katherinastraat en omgeving in Ruisbroek, en de Veurtstraat en omgeving in Breendonk, grondig heraangelegd. Ondergronds komen er nieuwe rioleringen, bovengronds onder meer gescheiden fietspaden.Daarnaast wordt het masterplan de Tuinen van Puurs uitgevoerd: het Cultureel Centrum wordt afgewerkt en samen met Sjabi wordt het academiegebouw neergezet én een nieuwe ondergrondse parking. Tenslotte realiseren we de komende jaren ook het Sportpark: een ambitieus project waarbij we op één site samen met heel wat Puurse sportclubs in co-creatie moderne sportinfrastructuur voor heel uiteenlopende sportdisciplines zullen uitbouwen."

Frank Wilrycx (Merksplas):  “We hebben al heel wat investeringen gedaan, zoals de uitbreiding van de kinderopvang, de sportinfrastructuur en gemeenschapscentrum voor verenigingen. Nu staat de bouw van assistentiewoningen op de agenda, net als een aantal werken in het kader van de verkeersveiligheid. Ook het domein Merksplas Kolonie willen we verder aanpakken.”

 

Lees volledig verslag

Willebroek wil hoofdstad e-commerce worden

, Voka Mechelen - Kempen
Willebroek wil hoofdstad e-commerce worden

De gemeente Willebroek gaat zwaar inzetten op e-commerce. Door de ligging langs de A12, wil het grote spelers naar de gemeente lokken. Maar ze moeten ook een fysieke winkel openen in het centrum. Burgemeester Eddy Bevers hoopt op honderden jobs, zo laat hij weten in een gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, in het teken van ons memorandum en de lokale verkiezingen.

Tekst: Wim Brillouet

E-commerce, daar is het Willebroek om te doen. De ligging - tussen Antwerpen en Brussel in – is een troef. De e-commercebedrijven hebben oppervlakte nodig om hun producten op te slaan, te verpakken en de pakjes naar de bestemmeling te versturen. “De zone aan de A12 is daarvoor heel geschikt. We willen daar eengebied creëren dat specifiek gericht is op e-commerce”, zegt Bevers.

Het gaat om de gronden in Willebroek-Zuid naast de A12. “Maar we willen niet alleen dat de logistieke centra naar Willebroek komen, we willen ook dat die bedrijven een nieuwe impuls geven aan ons centrum. Bedrijven die voor Willebroek kiezen als uitvalsbasis worden aangemoedigd ook een investering te doen in het hart van de gemeente”, zegt Bevers.  “Daar is een markt voor. Als mensen iets online bestellen, willen ze het graag in het echt bekijken. Met die fysieke winkels of servicepunten kan dat.”

Citymarketing

Burgemeester Bevers wil niet alleen voor nieuwe bedrijven en jobs zorgen naast de A12, maar wil ook de leegstand van winkelpanden tegengaan. Op dit ogenblik zijn Decathlon en Vanden Borre-Fnac in Willebroek gevestigd. Maar dat worden er snel meer." 

Willebroek zet daarom ook vol in op citymarketing. Op 28 juni kreeg Willebroek nog tien ambassadeurs over de vloer van het ASEAN Brussels Committee. De delegatie uit Zuidoost-Azië zoekt naar investeringskansen in de regio.

Betere match

Voka pleit in haar memorandum voor efficiënte gemeenten. “Met dat proces zijn we bezig. We hebben de aanslagvoet van de gemeentebelastingen kunnen verlagen van 8,5% naar 7,5%.  Zelfs met die operatie hebben we deze legislatuur de schuldgraad kunnen afbouwen van 1932 euro naar 1200 euro per inwoner. De uitdaging blijft om voldoende te investeren. Die ambitie hebben we”, zegt Bevers.

Willebroek legt zich toe op de nieuwe economie, maar het wil er ook zijn voor de huidige ondernemers. “We willen daarom een Huis van de Logistiek en Ondernemingen oprichten. Dat moet een instelling worden die de ondernemers kan verbinden met de overheid en alle andere actoren. Ze moet ook voor een betere match zorgen tussen opleidingen van studenten en de vraag op de arbeidsmarkt. We zitten met een hoge jeugdwerkloosheid omdat onze opleidingen niet genoeg aansluiten bij de vraag van bedrijven. Ook dat is een werk voor de volgende legislatuur.”

 

 

Lees volledig verslag

Burgemeester Bornem doet oproep aan dienstensector

, Voka Mechelen - Kempen
Burgemeester Bornem doet oproep aan dienstensector

"Ik doe een oproep aan de dienstensector. Ze moeten zich hier in Bornem komen vestigen. We hebben veel bedrijven in de logistieke en farmaceutische sector. Bedrijven die echte diensten aanbieden, die ontbreken hier nog in de gemeente.” Dat zegt Luc De boeck, burgemeester van Bornem, in een gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, in het kader van de verkiezingen van 14/10.

Tekst: Wim Brillouet

Volgens de laatste cijfers van VDAB waren er in mei van dit jaar 463 niet-werkende werkzoekenden geregistreerd in Bornem. Een daling van 7,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat er wel minder vacatures beschikbaar zijn. Anders dan in de meeste Vlaamse steden en gemeenten. “We willen dan ook meer promotie maken voor werk in eigen streek. We zien dat mensen hier graag wonen. Maar werken, dat doen ze vooral in Mechelen, Brussel en Antwerpen. We moeten hen aanmoedigen om in de regio te blijven werken. Dat kan alleen maar door de eigen bedrijven en de jobs die hier beschikbaar zijn, meer te promoten”, zegt Luc De boeck, burgemeester van Bornem.

De Boeck doet een oproep. “Aan de dienstensector. Ze moeten zich hier komen vestigen. We hebben veel bedrijven in de logistieke en farmaceutische sector. Bedrijven die echte diensten aanbieden, die ontbreken hier nog in de gemeente”, klinkt het.

Nieuw aanspreekpunt

Volgens de stads- en gemeentebarometer is 86 procent van de inwoners van Bornem tevreden over zijn gemeente. Ver boven het Vlaams gemiddelde van 76 procent. Ook de tevredenheid van bedrijfsleiders is goed, zo bleek begin dit jaar uit de ondernemersenquête van Voka.

Op het vlak van economie zijn er volgens De boeck de afgelopen zes jaar toch een aantal kansen onbenut gebleven. “Het gemeentebestuur wilde de procedures opstarten voor een nieuwe kmo-zone in Hingene. Maar dat project is uiteindelijk tegengehouden door gebrek aan maatschappelijk draagvlak. Hierdoor konden we niet onmiddellijk ruimte bieden aan kmo's die interesse hadden betoond. Daarom gaan we ook na hoe we in bepaalde industriezones ruimte kunnen geven aan invulling door kmo's.”

Er is wel verbetering op komst voor de lokale handelaars. Het is de bedoeling dat de ambtenaar voor lokale economie zich straks volledig kan toeleggen op zijn bevoegdheid. Die is nu nog in combinatie met een halftijdse functie Communicatie. De ambtenaar moet hét aanspreekpunt worden voor ondernemers in de gemeente.  

Geen fusie

Op 1 januari volgend jaar fusioneren buurgemeentes Puurs en Sint-Amands. Voka vraagt in het memorandum dat gemeentes met minder dan 10.000 inwoners verplicht fusioneren. In Bornem – met zo’n 21.000 inwoners - denken ze nog niet aan een fusie. “Op het vlak van toerisme en erfgoed werken we al samen met gelijkaardige gemeenten. Dat kan nog frequenter. Een fusie is niet de enige manier om samen te werken”, aldus De boeck. “Ik kijk in ieder geval uit naar een goede samenwerking met de gefusioneerde gemeentes.

Lees volledig verslag

Hoogstraten: "Bedrijfsinvesteringszones zijn interessant concept"

, Voka Mechelen - Kempen
Hoogstraten:

Op iets meer dan honderd dagen voor de verkiezingen, heeft een delegatie van Voka – KvK Mechelen-Kempen een bezoek gebracht aan Tinne Rombouts, burgemeester van Hoogstraten. Het doel: de vragen en eisen van onze ondernemers hoorbaar maken bij de decision makers.

Met zo’n 21.200 inwoners mag Hoogstraten zich bij de middelgrote gemeenten rekenen in de regio Mechelen en Kempen. “We zijn ook een ondernemende gemeente. We zijn volop bezig met de uitbreiding en opfrissing van bedrijventerreinen. Zo is er De Kluis, waar we voor een integrale aanpak hebben gekozen. Bedrijven hebben er zich verenigd om te overleggen hoe de gemeente er verbeteringen kan aanbrengen”, zegt burgemeester Tinne Rombouts, die voor CD&V ook Vlaams volksvertegenwoordiger is. “Ook het Logistiek Center Hazeldonk-Meer zijn we aan het opfrissen. Daar loopt het Ruimtelijk Uitvoeringsplan nog.”

Voka stelt in het memorandum het idee van een bedrijfsinvesteringszone voor. Bedrijven op eenzelfde terrein komen dan overeen om iets meer opcentiemen te betalen. Dat extra geld moet dan wel worden gebruikt voor de opwaardering van hun bedrijventerrein. “Het concept is een interessante piste om te bekijken”, zegt Rombouts.

Vrachtverkeer uit centrum

In de dorpskernen van Meer, Meerle, Minderhout en Hoogstraten is sinds begin dit jaar geen zwaar verkeer meer toegelaten. Enkel nog als transporteurs op het grondgebied Hoogstraten zelf moeten zijn. Zware vrachtwagens volgen nu een adviesroute. De maatregel wordt positief bevonden.

Het vrachtververkeer op de Noord-Zuidas blijft op de E19. Voor het verkeer dat van oost naar west moet, is er een verbetering op komst als de Ring rond Rijkevorsel er ligt. Daarvoor loopt er nog een Ruimtelijk Uitvoeringsplan.

Verder samenwerken

Op financieel vlak doet Hoogstraten het goed. Beter dan vergelijkbare gemeenten in Vlaanderen. De gemeente doet dat zonder een waslijst aan eigen belastingen uit te hangen. Met vijftien soorten eigen belastingen zit Hoogstraten in de middenmoot.

Toch staat burgemeester Rombouts open om nog efficiënter te besturen. Zo wordt er op een aantal vlakken al intens samengewerkt met andere gemeenten. “Op het vlak van bouw en duurzame voeding doen we dat. Als de kiezer het toelaat, wil ik op die samenwerkingsverbanden nog verder inzetten in de volgende legislatuur”, klinkt het.

Lees volledig verslag

Herentals werkt over gemeentegrenzen heen

, Voka Mechelen - Kempen
Herentals werkt over gemeentegrenzen heen

Personeel uitwisselen met andere gemeenten, om efficiënter te kunnen werken. Zo ver gaat Herentals in de samenwerking met vier gemeenten uit de stadsregio Turnhout. Een fusie is het niet, maar wel één van de meest vergevorderde samenwerkingsverbanden tussen gemeenten in Vlaanderen. “Dit is een succesverhaal”, zegt Jan Bertels, burgemeester van Herentals, in een gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Tekst: Frank Van Dael, Wim Brillouet

Herentals telt 28.000 inwoners. Om zo efficiënt mogelijk te werken heeft Herentals een samenwerkingsverband met vijf Netelandgemeenten. Het gaat om Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar. Ze delen personeelsleden en dat is uniek in Vlaanderen.

De aanpak van de gemeente sluit aan bij een actiepunt van Voka in haar memorandum. We vragen dat  gemeentebesturen zo efficiënt mogelijk met hun middelen omgaan. Zo moet elk gemeentebestuur nagaan wat het zelf nog wil doen, en wat het kan uitbesteden.

Expertise en kosten delen

De stadsregio Turnhout en het samenwerkingsverband Neteland zijn de voortrekkers in de Kempense regio. Gemeenten werken samen in bepaalde beleidsdomeinen om hun expertise te delen en de kosten te spreiden. Een fusie is voor Herentals een stap te ver. “De huidige samenwerking is een succesverhaal. Herentals gedraagt zich als één van de vijf partners binnen het samenwerkingsverband. En dat werkt. We kunnen de samenwerking wel nog verder uitbreiden naar andere domeinen”, zegt Bertels.

Extra kmo-zones

De burgemeester runt zijn gemeente als een bedrijfsleider. Hij is trots op wat hij voor het bedrijfsleven heeft betekend. “Er zijn extra kmo-zones bijgekomen, er is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor zonevreemde bedrijven uitgewerkt en er is een herstructureringsplan, waar we rekening houden met verdichting en inbreiding op bedrijventerreinen. Een goed voorbeeld daarvan is Hannekenshoek. We kijken ook naar een nieuwe invulling van vrijgekomen ruimtes op een aantal bedrijventerreinen”, zegt Bertels.

De band met de lokale ondernemers is ook versterkt. In 2016 is daarvoor Jessica Van der Stuyft aangesteld. Zij is de ambtenaar en expert voor de lokale economie.

Lees volledig verslag

Open VLD populairste partij bij Limburgse ondernemers

, Voka Limburg
Open VLD populairste partij bij Limburgse ondernemers

Tijdens Applaus, het ledenfeest van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, lieten de ondernemers hun stem horen. Open VLD bleek de populairste partij onder de meer dan 1.200 aanwezigen.

Voka – KvK Limburg vroeg gisterenavond aan de aanwezige ondernemers op Applaus naar hun kiesintenties. Volgende resultaten kwamen uit de bus (tussen haakjes de resultaten van vorig jaar):

Open Vld           41% (31%)

N-VA                  36% (39%)

CD&V                 15% (20%)

Groen                 3% (4%)

Sp.a                     3% (2%)

VB                        1% (2%)

pvda+                  1% (1%) 

Anderen            0% (1%)

 

Gevraagd naar een reactie is voorzitter van Voka - KvK Limburg Francis Wanten erg duidelijk: “Voka – KvK Limburg is politiek neutraal. Daarom is het ook niet aan ons om conclusies hieruit te trekken. De resultaten zijn wat ze zijn.”

“We zullen wel vanuit Voka - KvK Limburg bij alle politieke partijen er op blijven hameren dat het de ondernemers zijn die voor welvaart en welzijn in Limburg zorgen. Als het goed gaat met onze ondernemingen gaat het goed met onze provincie. En op dat vlak moeten de politieke partijen hun verantwoordelijkheid nemen en blijven nemen. Politici moeten lef en durf tonen om ervoor te zorgen dat Limburg kan bloeien en groeien.”

“Wij vanuit Voka - KvK Limburg zullen met ons SALVO, Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde, alles in het werk blijven stellen om voor onze ondernemers een zo gunstig mogelijk ondernemingsklimaat te bekomen. Dat is immers in het belang van alle Limburgers.”

Lees volledig verslag

Mol: "Procedures maken investeren soms onmogelijk"

, Voka Mechelen - Kempen
Mol:

“Een gemeente als Mol kan jaarlijks 12 miljoen euro opzij zetten voor investeringsprojecten. Maar door gerechtelijke procedures en complexe regels komen we in realiteit maar aan 8 miljoen. Het wordt almaar moeilijker onze projecten uit te voeren.” Dat zegt Paul Rotthier, burgemeester van Mol, in een gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Tekst: Wim Brillouet

We staan op iets meer dan 100 dagen voor de lokale verkiezingen. Al sinds mei zit Voka – KvK Mechelen-Kempen aan tafel met burgemeesters, schepenen en betrokken politici. We willen de vragen en wensen van onze ondernemers in de regio Mechelen en Kempen bespreken op een constructieve manier.

Wat opvalt is dat de investeringen door de gemeente Mol in het fiscale jaar 2016 zijn teruggevallen tot 87 euro per inwoner. Een jaar eerder was dat nog 197 euro per inwoner, zo blijkt uit cijfers uit de Belfius-cluster. “Het is een trend die je ook in andere gemeente ziet. Het is niet dat we per se de vinger op de knip houden. Maar onze investeringen worden geblokkeerd door procedures en complexe regels. Burgers stappen sneller naar de rechter om een project tegen te houden. En dat voelen gemeentebesturen. Mol moet in staat zijn om 12 miljoen euro per jaar vrij te maken voor investeringsprojecten. Maar we geraken maar aan 8 miljoen. Omdat de andere projecten on hold staan door procedures. En uiteindelijk worden geblokkeerd”, zegt burgemeester Paul Rotthier. “Dat is de harde realiteit.”

“Je ziet dat veel gemeenten miljoenen inschrijven in de begroting, maar in realiteit veel minder kunnen investeren. Een gemeente staat soms machteloos”, zegt Peter Van Rompaey, schepen van Financiën van de gemeente Mol.

Niet eenvoudig

Voka pleit in haar memorandum om te snoeien in de dikke catalogus van eigen belastingen. In de gemeente Mol zijn het er 19 verschillende. Voor de cijfers baseert Voka – KvK Mechelen-Kempen zich op de jaarrekeningen 2016, zoals gepubliceerd door het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. “Daar zitten wel de retributies bij en de belasting op toerisme en de verwerking van nucleair afval. Belastingen die niet voor rekening zijn van de bewoners van Mol. Maar we beseffen dat een efficiëntere inning van de eigen belastingen mogelijk is. We kunnen ze vereenvoudigen. We doen die oefening ook”, zegt Paul Rotthier, burgemeester van Mol.

“We hebben die oefening zes jaar geleden gedaan, ook voor de belasting op drijfkracht. Maar we kunnen die som niet zomaar uit onze begroting schrappen. Het is niet eenvoudig om dat geld ergens anders te halen”, zegt schepen Peter Van Rompaey.

Voka stelt in haar memorandum het concept van een bedrijfsinvesteringszone voor. Bedrijven kunnen dan op een bedrijventerrein afspreken om samen iets meer te betalen voor hun opcentiemen op de onroerende voorheffing. Dat extra budget moet de gemeente dan wel inzetten – in overleg en akkoord met de betrokken ondernemers - voor een dienstverlening of investering, waar bedrijven rechtstreeks van gebruik maken. Zo kan er via de bedrijfsinvesteringszones een betere verlichting, afvalinzameling of inzet van camerabewaking komen. In Nederland gebruiken ze het principe al jaren. De gemeente Mol wil het concept verder bekijken.

Natuurlijke groei

In aanloop naar de verkiezingen zijn er meer en meer gemeenten die openlijk over fusies praten. “Ik geloof in spontane samenwerkingsverbanden en natuurlijke groei. Niet in fusies die worden opgelegd”, zegt Rotthier. “Onze politie- en brandweerzone zijn al samengevoegd. Maar ook op het vlak van het afvalbeleid, milieuhandhaving of stedenbouw werken we samen. Ik stel vast dat we al op heel veel vlakken een samenwerking hebben en dat lijkt me voldoende.”

Lees volledig verslag

“Fusie met andere gemeente is onderzoek waard”

, Voka Mechelen - Kempen
“Fusie met andere gemeente is onderzoek waard”

“Ik ben bereid om het onderzoek naar een fusie met een andere gemeente in te schrijven in het beleidsplan 2019-2025. De uitbreiding van de stadsregio is een absolute meerwaarde”. Dat zei Stefan Poortmans (BEERSEplus), eerste schepen en bevoegd voor economie, tijdens een bezoek van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, in het kader van het memorandum. Eén van de voorstellen van Voka is dat gemeente met minder dan 10.000 inwoners verplicht fusioneren.   

​Tekst: Wim Brillouet

We staan op 137 dagen voor de lokale verkiezingen. Voor Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen het moment voor de start van een eigen verkiezingsronde in de regio. Het doel: de vragen en eisen van onze ondernemers hoorbaar maken bij de decision makers. De komende weken spreken we met burgemeesters, schepenen en andere politici. Onze eerste afspraak: Beerse, een gemeente met 18.000 inwoners.

“Een fusie ligt moeilijk”, zegt burgemeester Marc Smans (N-VA). “Om een tango te dansen moet je met twee zijn. En op dit moment heeft niemand echt zin om op de dansvloer te stappen. Ik ben wel voorstander van een verdere samenwerking zoals die in de stadsregio wordt toegepast.” De gemeente Beerse maakt deel uit van de stadsregio Turnhout: samen met Turnhout, Oud-Turnhout en Vosselaar.

“Ik ben wel bereid om het onderzoek naar een fusie met een andere gemeente in te schrijven in het nieuwe beleidsplan”, zegt eerste schepen Stefan Poortmans (BEERSEplus). “Het is een onderzoek waard. Maar de uitbreiding van de stadsregio is ook een absolute meerwaarde.”  

 

10.000 arbeidsplaatsen

Beerse mag zichzelf ‘ondernemersvriendelijk’ noemen. Het aantal eigen belastingen – die de gemeente zelf mag opleggen – beperkt zich voor het fiscale jaar 2016 tot tien soorten. Daarmee scoort Beerse in de provincie Antwerpen sterk. Ook de schuld is de afgelopen jaren sterk afgebouwd.

Beerse trekt ook veel nieuwe werkgevers en werknemers aan. Uit recente cijfers van de VDAB ligt in april van dit jaar het aantal openstaande vacatures 45 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

“Er zijn in Beerse 10.000 arbeidsplaatsen maar we hebben maar 9.000 inwoners die op arbeidsgeschikte leeftijd zijn. Dat is een bijzondere positie”, stelt Poortmans.  “We zetten volop in op de opwaardering van onze bedrijventerreinen, zoals Beerse-Zuid. Dat trekt veel bedrijven aan. Die vernieuwing zet zich ook door naar andere delen van de gemeente”, zegt burgemeester Marc Smans.

Voka stelt in het memorandum het idee van een bedrijfsinvesteringszone voor. Bedrijven op eenzelfde bedrijventerrein komen dan overeen om iets meer opcentiemen te betalen. Dat extra geld moet dan wel worden gebruikt voor de opwaardering van het bedrijventerrein. “Als álle bedrijven op zo’n bedrijventerrein dat zien zitten, is het een idee dat we kunnen bekijken”, zegt Smans.

Doorbraak

Beerse blijft ook investeren, onder meer om het centrum van de gemeente bruisend te houden. Tegen eind 2019 wil het bestuur het Nieuwe Dienstverleningcentrum (NDC) in gebruik nemen. Een investering van 13,6 miljoen euro. Er is ook een doorbraak in het dossier van de Industrieweg. Natuurpunt verzet zich niet langer omdat er bij de aanleg meer oog zal zijn voor natuur en omgeving. Voor de ontsluiting van de Kanaalzone is er ook een akkoord. Ook een project van meer dan 10 miljoen euro. Er wordt ook verder ingezet op initiatieven als Ondernemend Beerse, waar ondernemers uit de regio elkaar beter leren kennen. 

 

Lees volledig verslag

"Oproep aan bedrijven om zich hier te vestigen"

, Voka Mechelen - Kempen

Burgemeester Luc Vleugels deed bij het bezoek van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen een oproep aan bedrijven om zich te vestigen in Heist-op-den-Berg. “Er is hier nog ruimte”, liet hij weten.

Tekst: Wim Brillouet

Hoewel hij aan het landelijke karakter van de gemeente en vooral het centrum niets wil veranderen, mogen bedrijven gerust op specifieke plaatsen meer aanwezig zijn. “We hebben een heel gezellig centrum. Dat zit goed. Maar op andere plaatsen in de gemeente is er zeker nog plaats voor bedrijven om zich te vestigen. Ze zijn zeker welkom”, zei Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg.

De vraag naar werk is in ieder geval groot in Heist-op-den-Berg: zo kreeg de VDAB in mei van dit jaar 1.266 vacatures binnen. Het hoogste aantal in vijftien jaar, in de gemeente. De werkloosheid daalde volgens de cijfers van VDAB het voorbije jaar met 9,1%.

Lange termijn

Vooral de langetermijnvisie van Vleugels viel op tijdens het gesprek met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Zeker als het over thema’s als innovatie, ondernemerschap en ecosystemen ging. “Ik probeer een duidelijke visie uit te dragen en die ook over te brengen op mijn personeel, de inwoners van de gemeente en de ondernemers in deze regio. Hopelijk slaat die visie bij iedereen aan.”

Lees volledig verslag

Voka - KvK Limburg presenteert verkiezingsstandpunten aan Limburgse parlementairen

, Voka Limburg
Voka - KvK Limburg presenteert verkiezingsstandpunten aan Limburgse parlementairen

Woensdag organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg de dertiende editie van Kamertemperatuur, een reeks ontbijtvergaderingen waar Limburgse parlementairen worden geïnformeerd over actuele ondernemersthema’s.

Dit keer werden de Voka-standpunten voor de lokale verkiezingen toegelicht. Luc Heylands, zaakvoerder van Europower Generators, gaf een praktijkgetuigenis over hoe lokale politiek haar invloed heeft en zal hebben op ondernemen.

De dertiende editie van Kamertemperatuur stond in het teken van de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen van oktober 2018. Kris Claes, directeur belangenbehartiging, lichtte de vaststellingen toe die zijn voortgekomen uit een grootschalige enquête bij meer dan 2.500 Vlaamse (waarvan meer dan 500 Limburgse) ondernemers én uit desk research. Zowel de inhoudelijke lijnen die samen met de andere Vlaamse kamers werden vastgelegd, als het provinciale memorandum en de 42 gemeentelijke memoranda kwamen aan bod.

Vooral aan de minimumgrens van 10.000 inwoners voor gemeenten, de nood aan een grondig kerntakendebat en het belang van het politieke provinciale niveau werd veel aandacht besteed. Maar ook het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen waar Voka – KvK Limburg samen met SERR Limburg en Voka – KvK West-Vlaanderen al eerder voor waarschuwde, kwam ruimschoots aan bod. De drie elementen waar de Limburgse ondernemer van wakker ligt, zijn dan ook mobiliteit, de krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak aan een gedifferentieerd ruimtelijk beleid.

Luc Heylands, zaakvoerder van Europower Generators, Voka-ambassadeur voor de gemeente Nieuwerkerken én voorzitter van de Haspengouwse ondernemersclub @hoc, bracht een boeiende praktijkgetuigenis vanuit de Haspengouwse ondernemers-invalshoek. Als voorzitter van @hoc was hij ook bij de vorige lokale verkiezingen inhoudelijk nauw betrokken. Dit keer schuift @hoc, onder andere op haar website www.athoc.be, 12 voorstellen naar voor voor de lokale Haspengouwse politiek. De ambitie om de acht Haspengouwse steden en gemeenten te fusioneren, is slechts één van deze voorstellen. Bovendien onderstreepte Luc Heylands ook het belang van het provinciale politieke niveau.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, concludeert: “We presenteerden onze sterke inhoudelijke voorstellen aan de Limburgse parlementairen. Wij roepen hen op om hiermee aan de slag te gaan, niet alleen in hun verkiezingsprogramma’s, maar zeker ook indien ze terug verkozen worden. Sterke ondernemers kunnen niet zonder sterke politiek!”

Lees volledig verslag

Voka – KvK Limburg lanceert provinciaal memorandum

, Voka Limburg
Voka – KvK Limburg lanceert provinciaal memorandum

Het provinciale niveau is noodzakelijk voor onze Limburgse ondernemingen én haar medewerkers. Dat is de boodschap van Voka – Kamer van Koophandel Limburg naar aanleiding van de provincieraadverkiezingen later dit jaar.

“We hebben geen grootstad die de trekkers- en ontwikkelingsrol op zich neemt voor de Limburgse lokale besturen. Daarom moet onze provincie de regie in handen nemen”, zegt Francis Wanten, voorzitter Voka – KvK Limburg. Dat doet de aanbeveling naar aanleiding van haar provinciaal memorandum. Voor de exacte invulling van die rol schuift Voka – KvK Limburg een aantal principes naar voren: hou rekening met het subsidiariteitsprincipe, schenk blijvende aandacht aan efficiëntie en behoud het primaat van de politiek. Francis Wanten vult aan:  “Wanneer de politieke partijen vier top-gedeputeerden aanstellen, kunnen zij samen met de gouverneur onze Limburgse uitdagingen tot een goed einde brengen. Enkel zo wordt er over de partijgrenzen heen een sterk signaal uitgestuurd ter ondersteuning van dit Limburgs niveau.”

Drie provinciale krijtlijnen

De provincie Limburg kan vanuit haar regierol drie strategische krijtlijnen implementeren. In de eerste plaats geeft ze als katalysator impulsen en initieert en/of versterkt ze projecten binnen verschillende thema’s. Als bovenlokaal samenwerkingsorgaan kan ze 42 steden en gemeenten ontlasten daar waar schaalvoordeel te valoriseren valt. En als derde kan ze als back-office de stroom aan taken en bevoegdheden voor diezelfde steden en gemeenten behapbaar houden.

“Concreet doen we een aantal aanbevelingen binnen 8 thema’s die onze ondernemers nauw aan het hart liggen: ruimte, lasten en kosten, mobiliteit, talenten, internationaal, duurzame innovatie, aantrekkelijke regio en ondernemerschap. Deze zijn naar boven gekomen bij de bevraging van meer dan 500 Limburgse ondernemers en bij de lobby en belangenbehartiging die wij voor onze leden dagelijks opnemen”, vertelt Francis Wanten.

Om ook na de verkiezingen de vinger aan de pols te houden, zal Voka – KvK Limburg tussentijds en op het einde van de beleidsrit een evaluatie maken. Niet van het aantal prioriteiten dat gerealiseerd werd, maar wel van de manier waarop de strategische krijtlijnen in de werking van de provincie verankerd zijn. Waarbij subsidiariteit, efficiëntie en het primaat van de politiek steeds voorop moeten staan. “Het vervullen van een regierol is de belangrijkste uitdaging voor de provincie de komende jaren.” besluit Francis Wanten.

Ontdek ons volledig provinciaal memorandum hier!

 

Artikels in de media over ons provinciaal memorandum:

TV Limburg

Het Belang van Limburg

De Standaard

Made in Limburg

 

Lees volledig verslag

Je betaalt gemiddeld 15 soorten eigen belastingen in je gemeente

, Voka Mechelen - Kempen
Je betaalt gemiddeld 15 soorten eigen belastingen in je gemeente

Woon je in de regio's Mechelen en Kempen, dan betaal je gemiddeld 15 lokale belastingen. Van een belasting op valse alarmmeldingen tot een belasting op drijfkracht. Zelfs voor het niét hebben van een parkeerplaats, kan je een rekening krijgen. Die zogenaamde eigen belastingen heeft de gemeente zelf ingevoerd. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen vraagt nu om te snoeien in die dikke catalogus met eigen belastingen. “Er is dringend een update nodig”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder.

Tekst: Wim Brillouet/Frank Van Dael

Zo’n 80 tot 85 procent van alle inkomsten haalt een gemeente uit twee bronnen: de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Maar een gemeente kan daarnaast ook eigen belastingen invoeren en innen. Gemeenten in de regio Mechelen en Kempen halen daar gemiddeld zo’n 15 procent van hun inkomsten uit. Geen kruimels dus. Het assortiment aan eigen belastingen is indrukwekkend. Het heeft veel weg van een dikke catalogus. Zo betaal je in een gemeente in de regio Mechelen en Kempen gemiddeld 15 soorten eigen belastingen. Wie het hele assortiment bekijkt voor de regio komt uit op 89 verschillende types. Voor de cijfers baseert Voka – KvK Mechelen-Kempen zich op de jaarrekeningen 2016, zoals gepubliceerd door het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. 

Maar wat houdt zo’n eigen belasting in? In Mechelen, Nijlen en Turnhout is er bijvoorbeeld een belasting op valse alarmmeldingen. In negen van de veertig Mechelse en Kempense gemeenten betaal je een belasting omdat je géén parkeerplaats hebt. En in zeventien van de veertig gemeenten in onze regio is er een heffing op drijfkracht. Dat is een belasting op het bezit van machines, aangedreven door een motor. 

“Het hoge aantal eigen belastingen irriteert bedrijven en burgers. Veel eigen belastingen zijn ook nog eens verouderd en dringend aan een update toe”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “Een herziening van de eigen lokale belastingen dringt zich op. Gemeenten moeten snoeien in de dikke catalogus die ze bedrijven en burgers opleggen.”

Geen melkkoe
De lijst van eigen belastingen verschilt grondig per gemeente. Bovenaan de lijst staan Mechelen (31), Turnhout (27, Sint-Katelijne-Waver (24), Herentals en Dessel (beiden 22). Onderaan vinden we Baarle-Hertog (7) en Lille (6).
“We vragen niet om een afschaffing van die eigen belastingen. Maar wel om een sterkere focus. Gemeenten moeten nog altijd de mogelijkheid hebben om, via die fiscaliteit, gewenste en ongewenste effecten te stimuleren of af te remmen. Zoals een redelijke belasting op niet-bebouwde gronden en percelen”, zegt Renilde Craps van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “Maar de eigen belastingen dienen niet om de algemene financiering van een gemeente op te krikken. Zoals de belasting op alleen al de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning. De aanvullende personenbelasting en de opcentiemen zouden moeten volstaan om de financiering van een gemeente te dragen. We vragen dan ook om niet langer een algemene gemeentebelasting, drijfkrachtbelasting, oppervlaktebelastingen of belasting op materieel en outillage te heffen”, zegt Craps.

 

Bedrijfsinvesteringszone

Op vijf maanden van de verkiezingen vraagt Voka – KvK Mechelen-Kempen om hier rekening mee te houden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan. Voka stelt in dit debat de zogenaamde bedrijfsinvesteringszones voor. In een sterk vereenvoudigde en transparante lokale fiscaliteit, kunnen bedrijven op een bedrijventerrein afspreken om samen iets meer te betalen voor hun opcentiemen op de onroerende voorheffing. Dat extra budget moet de gemeente dan wel inzetten – in overleg en akkoord met de betrokken ondernemers - voor een dienstverlening of investering, waar bedrijven rechtstreeks van gebruik maken. Zo kan er via de bedrijfsinvesteringszones een betere verlichting, afvalinzameling of inzet van camerabewaking komen. In Nederland gebruiken ze het principe al jaren.

De herziening van de eigen belastingen en het invoeren van de bedrijfsinvesteringszones zijn maar enkele van de voorstellen die Voka - KvK Mechelen-Kempen doet in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 14 oktober. Wie meer wil weten kan het volledige memorandum bekijken op deze site.

 

Lees volledig verslag

Voka – Kamer van Koophandel Limburg trapt haar verkiezingscampagne op gang

, Voka Limburg
Voka – Kamer van Koophandel Limburg trapt haar verkiezingscampagne op gang

Voka – Kamer van Koophandel Limburg neemt de lokale verkiezingen serieus. Voor iedere stad en gemeente binnen de provincie wordt immers een individueel verkiezingsmemorandum opgesteld.

Deze zullen samen met de lokale Voka-ambassadeur persoonlijk voorgesteld worden bij de lokale beleidsmakers. “De noden van onze ondernemers verschillen in iedere stad en gemeente, daarom was het voor ons logisch om met die concrete noden aan de slag te gaan en 42 memoranda op maat op te stellen”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Limburg.

Naast een overkoepelend Vlaams en provinciaal memorandum, volgen nu dus de gemeentelijke en stedelijke memoranda. “Op basis van onze enquête over de ondernemerstevredenheid, onze ruimtebehoeftepijler, fiscale analyses en de input van onze Voka-ambassadeurs en ondernemersclubs, kregen we een compleet beeld van de wensen van onze ondernemers ten opzichte van hun lokale besturen. Deze hebben we nu vertaald in concrete aanbevelingen naar de komende legislatuur toe”, legt Leten uit.  Om het belang hiervan in de verf te zetten, zal de werkgeversorganisatie, samen met haar lokale Voka-ambassadeurs, het resultaat in iedere stad en gemeente gaan voorleggen. Het startschot voor deze bezoeken, vond plaats in Hasselt.

Johann Leten: “het is de bedoeling om ook in de toekomst op een constructieve manier samen te werken met de lokale besturen. Deze memoranda zijn immers werkinstrumenten waarmee we samen met de steden en gemeenten aan de slag willen gaan. Na het gesprek kregen alle Hasseltse Voka-leden het memorandum digitaal bezorgd. Zo zal ieder Voka-lid binnenkort het memorandum van zijn of haar gemeente toegestuurd krijgen.

 

Lees volledig verslag

Op één na hoogste aantal starters in 10 jaar

, Voka Mechelen - Kempen
Op één na hoogste aantal starters in 10 jaar

Dit jaar zijn er in de arrondissementen Mechelen en Kempen 2.155 ondernemingen opgestart. Het op één na hoogste aantal in tien jaar.

Dat blijkt uit gegevens van bedrijvendatabank Belfirst, op vraag van werkgeversorganisatie Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “2017 was een uitzonderlijk jaar voor starters, het eerste kwartaal 2018 gaat op dat elan door”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

Tekst: Wim Brillouet

Gemiddeld wagen elke dag 24 ondernemers de sprong, in de arrondissementen Mechelen en Kempen. Ze beginnen op zichzelf. Het kan gaan van kmo’s, eenmanszaken tot vzw’s. “We stellen vast dat die nieuwe ondernemingen niet alleen in de grootsteden opduiken. Maar ook in de kleinere gemeenten zien we meer activiteit. Startende ondernemers zijn belangrijk voor onze regio”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Voor de eerste drie maanden van 2018 gaat het om 2.155 nieuwe ondernemingen in de regio Mechelen-Kempen. Daarmee kent 2018 de op één na beste start van de voorbije tien jaar voor beginnende ondernemers. Enkel 2017 was nog beter met 2.359 starters die tussen begin januari en eind maart een zaak zijn begonnen. Daarmee volgen de regio’s Mechelen en Kempen dezelfde tendens als de rest van Vlaanderen. Voor het eerste kwartaal: 18.954 nieuwe ondernemingen, in dezelfde periode vorig jaar nog 19.406 ondernemingen.   

Er zit een lichte knik in de cijfers. Die tendens gaat Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen de komende weken en maanden zeker opvolgen. “2017 was een uitzonderlijk jaar, maar 2018 gaat voorlopig op dat elan verder. Vergeet niet dat er in dit eerste kwartaal nog altijd dubbel zoveel starters zijn als tien jaar geleden. Onze regio is meer dan ooit interessant om te ondernemen. Dat de goesting er is, stellen we ook vast bij projecten van Voka, zoals Bryo, een netwerk van jonge en gedreven ondernemers.”

Voka – KvK Mechelen-Kempen hoopt dat de tendens aanhoudt en dat meer mensen, met het juiste advies en de juiste begeleiding, de stap zetten naar het ondernemerschap.  

Memorandum

In ons lokaal memorandum, hier te bekijken, pleit Voka - KvK Mechelen-Kempen ervoor dat lokale besturen een grote verantwoordelijkheid hebben om het aanwezige talent en de aanwezige innovatie in eigen regio te houden. Ze moeten het starten van een zaak faciliteren en zo de expertise in eigen regio economisch valoriseren én verankeren. Steden en gemeentes moeten meer werk maken van employer branding: we willen ons menselijk kapitaal in de regio houden. Zowel de regio’s Mechelen als Kempen zijn aantrekkelijke locaties om een bedrijf op te starten en een goede balans tussen woon, werk en leven uit te bouwen.

Lees volledig verslag

Ondernemersclub @hoc organiseert Haspengouws politiek debat

, Voka Limburg
Ondernemersclub @hoc organiseert Haspengouws politiek debat

Naar aanleiding van de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 organiseerde Ondernemersclub @hoc op 29 maart een politiek debat met lokale politici.

De Haspengouwse ondernemersclub kwam hiervoor samen in de BFV Bloesembar in Velm die speciaal voor deze bijeenkomst haar deuren opende. Een ideale gelegenheid voor deze Limburgse ondernemers om hun 12 doelstellingen en verwachtingen voor de komende 6 jaar toe te lichten en te bespreken.

 

 

 

 

 

Ontdek nu alvast de eerste zes doelstellingen van @hoc aan de hand van een korte video!

1. Automotive

2. Fruit Valley

3. Make or Buy

4. Historie publiek maken

5. Onderwijs

6. Fiscaal pact

Lees volledig verslag

Aftrap naar 14 oktober

, Voka Mechelen - Kempen
Aftrap naar 14 oktober

#iedereenondernemer

Met het Vokacongres – op 27 maart – heeft Voka de aftrap gegeven naar de lokale verkiezingen. Die zijn er al over zes maanden. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen gaat vanaf nu in één rechte lijn richting 14 oktober. Met het motto: #iedereenondernemer. Vanmorgen - op 28 maart - heeft Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen, al een eerste ontmoeting gehad met Bart Somers (Open VLD), burgemeester van Mechelen. “Het is een boeiend gesprek geworden. En het is duidelijk: we willen samen onze schouders zetten onder innovatie en ondernemerschap in onze regio”, zegt Craps.

Tijdens het gesprek is onder andere het dynamisch ondernemerschap aan bod gekomen. Maar er is ook gepleit voor ecosystemen, in het kader van duurzame innovatie. Voka heeft ook het belang aangekaart om talent hier in eigen regio te houden.

Die onderwerpen vormen belangrijke pijlers in ons memorandum, dat vanaf nu voor iedereen beschikbaar is op vokakiest.be. Op de website krijgt u een inkijk in het programma van Voka – KvK Mechelen-Kempen, op het vlak van Mobiliteit, Financiën, Ruimte en Talent. We leggen ook  uit waarom onze regio zo aantrekkelijk is om te ondernemen en wat voor ons duurzame innovatie is.

Lees volledig verslag

Slechts 40% van de Vlaamse ondernemers tevreden over lokaal beleid

, Voka Vlaanderen
Slechts 40% van de Vlaamse ondernemers tevreden over lokaal beleid

Slechts 40% van de Vlaamse ondernemers is tevreden over zijn of haar lokaal bestuur, dat blijkt uit een grootschalige enquête van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 2.400 ondernemers in 67 steden en gemeenten. De ondernemingsvriendelijkheid blijkt het grootste probleem. Daarnaast verwachten ondernemers meer inzake fiscaliteit en mobiliteit. “Onze Vlaamse gemeenten investeren te weinig in de economie”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Het wordt tijd dat we écht werk maken van een kerntakendebat. Meer dan 40% van de uitgaven is versnipperd over 130 beleidsvelden. Dat is te veel.” Tot slot pleit Voka ook voor fusies van gemeenten met minder dan 10.000 inwoners.

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voerde Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, samen met onderzoeksbureau ICMA, een grootschalige bevraging uit bij 2.400 ondernemers. Met de enquête wil Voka peilen naar de ondernemingsvriendelijkheid van onze steden en gemeenten. Uit de bevraging blijkt dat slechts 40% van de ondernemers tevreden is over het gevoerde beleid. 11% van de ondervraagde ondernemers geeft zelfs aan zwaar ontevreden te zijn. Vooral de ondernemingsvriendelijkheid van de steden en gemeenten is een uitdaging. Mobiliteit en fiscaliteit zijn daarbij belangrijke factoren. Daarnaast voelen de ondernemers zich ook onvoldoende betrokken bij het beleidvan de steden en gemeenten. Velen vragen daarom meer vlotte communicatie en meer overleg. Ondernemers zijn dan weer positief over de aandacht voor en het aanbod van ruimte om te ondernemen. De bevraging van Voka focust op de 67 belangrijkste steden en gemeenten van Vlaanderen. Uit de bevraging blijkt dat de Vlaamse ondernemers meest tevreden zijn over Mechelen, Kortrijk en Genk. En het minst tevreden over Hasselt, Turnhout en Brugge.

NaastTe weinig investering in economie de bevraging onderzocht Voka ook de financiële positie van onze steden en gemeenten. Daaruit blijkt dat de financiële situatie in de meeste steden en gemeenten in de afgelopen legislatuur aanzienlijk verbeterd is. Toch komt dit de economie niet ten goede. De schuldafbouw is vooral het resultaat van een verhoging van de ontvangsten (extra belastingen) of door het aantal investeringen af te bouwen.  Zo stegen de fiscale ontvangsten per inwoner tussen 2012 en 2016 met 2,3% per jaar (na inflatiecorrectie). De exploitatie-uitgaven blijven in constante termen tussen 2012 en 2016 gelijk.  De investeringsuitgaven in materiële vaste activa namen dan weer af.

Naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 dringt Voka dan ook aan op een grondig kerntakendebat. “Vandaag zien we dat 40% van de uitgaven van onze steden en gemeenten goed is voor meer dan 130 beleidsvelden. Dat is teveel”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Steden en gemeenten zullen zich steeds meer moeten focussen en bepaalde zaken ook gaan uitbesteden. Enkel zo kan er opnieuw de nodige ruimte vrijkomen om te investeren. De vergrijzing zal er de komende jaren voor zorgen dat er nog meer investeringen nodig zullen zijn voor wonen, onderwijs en zorg. Daarnaast blijft de mobiliteit in veel steden en gemeenten de belangrijkste uitdaging. Er moet dringend geïnvesteerd worden in infrastructuur. Laat ons daarom het kerntakendebat eindelijk ten gronde voeren.”

Om onze gemeenten meer efficiëntie en slagkracht te geven, pleit Voka voor verplichte fusies van gemeenten die minder dan 10.000 inwoners tellen. “We zien dat gemeenten met minder dan 10.000 inwoners het vaak heel moeilijk hebben. Ze hebben communicatie-achterstand en doen het vaak ook heel slecht inzake digitalisering. Daarenboven zijn ze minder efficiënt om belastingen te heffen en te innen,” aldus Hans Maertens. “We vragen dan ook dat de 72 kleinste Vlaamse gemeenten fuseren. Enkel zo kunnen ze tot een minimumschaal komen van 10.000 inwoners.”

Lees volledig verslag

Samen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw!

, Voka Vlaanderen
Samen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw!

Op 14 oktober 2018 zijn er lokale verkiezingen. Gemeenten, steden en provincies hebben onder meer inzake ruimtelijke ordening, mobiliteit en fiscaliteit een belangrijke impact op de werking van de Vlaamse bedrijven, dus ook deze verkiezingen zijn van belang.

Uit een ledenbevraging bij Voka blijkt dat de Vlaamse ondernemingen niet bijster tevreden zijn over de werking en resultaten van de lokale besturen. Ze verwachten er meer van en willen ook veel meer betrokken worden bij het lokaal beleid. Bedrijven willen niet enkel een melkkoe zijn om de lokale kas te spijzen, maar willen als echte partner voor het lokaal bestuur functioneren. De gemeenten, steden en provincies staan trouwens voor heel wat uitdagingen waarbij ondernemingen hen kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan slimme mobiliteitsoplossingen, nieuwe vormen van wonen en zorg en digitale dienstverlening, ....

Daarom stelt Voka voor dat gemeenten, steden en provincies zich focussen op hun kerntaken, bedrijven kunnen immers instaan voor meer en meer lokale diensten. Dit zal lokale middelen vrijmaken om meer te investeren in infrastructuur, wat dringend nodig is. Ook een fiscaal pact is noodzakelijk om de lokale lasten op ondernemingen niet verder te laten stijgen; de middelen die bedrijven ophoesten, moeten worden geherinvesteerd in bedrijvenzones en andere initiatieven om ondernemen te stimuleren.

Ten slotte moeten de lokale besturen ook zichzelf aanpassen aan de geglobaliseerde wereld en de nieuwe technologieën. Die vereisen een minimale schaalgrootte om de nodige expertise en middelen efficiënt te kunnen inzetten. Kleine gemeenten kunnen daaraan niet voldoen en lopen dus meer en meer achter inzake dienstverlening. Daarom pleiten we voor een verplichte fusie van de allerkleinste gemeenten en moedigen we fusies aan voor grotere gemeenten. De 21e eeuw wordt wel eens ‘the age of cities’ genoemd: ze kunnen de hefboom zijn voor economische en maatschappelijke vooruitgang. De ondernemingen zijn klaar voor deze uitdaging, hopelijk de lokale besturen ook!

 

Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder Voka

Paul Kumpen, Voorzitter Voka

Lees volledig verslag

Ondernemersclub Zonhoven bereidt zich voor op verkiezingen

, Voka Limburg
 Ondernemersclub Zonhoven bereidt zich voor op verkiezingen

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, organiseerde ondernemersclub Zonhoven een debat tussen de lijsttrekkers van de verschillende partijen.

De kopmannen en -vrouwen van CD&V, Open VLD, Zonshoven en N-VA kregen de kans om hun visie op de toekomst van Zonhoven uit de doeken te doen. Wie dacht dat een half jaar voor de verkiezingen de messen nog niet geslepen waren, kwam bedrogen uit…

Moderator Kris Claes, bestuurslid van OCZ en directeur belangenbehartiging en talent bij Voka – KvK Limburg, gunde de lijsttrekkers een opwarmingsperiode door hen kort het beleid dat ze voor ogen hebben te laten voorstellen. Lieve Vandeput (CD&V) zette het kartel met Groen in de verf met een oproep om het groen in de gemeente als een troef te omarmen. Nathalie Claes (N-VA) focuste dan weer op het lokaal aankopen, waarbij communicatie rond overheidsopdrachten centraal stond. De mannen in het gezelschap, Sven Lieten (Zonshoven) en Johny De Raeve (Open VLD) stonden dan weer lijnrecht tegenover elkaar met hun betoog voor respectievelijk het luisteren naar de mensen en het volgen van de eigen visie.

De moderator had voor de gelegenheid enkele knuppels mee, die hij met veel plezier in het hoenderhok gooide: “Wat met de drijfkrachtbelasting, dames en heren?” wierp hij meteen een delicate vraag op tafel. Burgemeester De Raeve repliceerde dat de inkomsten uit die belasting noodzakelijk zijn voor de begroting. Al kwam hij ook met een alternatief: een belasting op onbenutte percelen. Een voorstel dat bij Sven Lieten op bijval kon rekenen. Aan de andere kant van de tafel zag Lieve Vandeput meer heil in een gegradeerde verdeling van de belasting.

Over een mogelijke fusie was er meer consensus. De verschillende partijen pleitten voor het behoud van de eigenheid van Zonhoven en vrezen opgeslokt te worden in een groter geheel. “We moeten gaan voor meer efficiëntie, zonder onze identiteit te verliezen”, vatte Nathalie Claes de meningen goed samen.

De vragen van de ondernemers bleken hiermee beantwoord. “Ook op de receptie achteraf, was er nog bijzonder veel animo, wat de betrokkenheid van onze ondernemers en politici nogmaals aantoont. Het was een boeiend en interessant debat, met respect voor elkaar. Hiermee werd ons doel bereikt”, besloot Koen Evers, voorzitter van ondernemersclub Zonhoven.

 

 

Lees volledig verslag

Slechts 39% van de Limburgse ondernemers tevreden over lokaal beleid

, Voka Limburg
Slechts 39% van de Limburgse ondernemers tevreden over lokaal beleid

Slechts 39% van de Limburgse, en 40% van de Vlaamse ondernemers, is tevreden over zijn of haar lokaal bestuur. Dat blijkt uit een grootschalige Voka-enquête bij 2.535 ondernemers in 67 steden en gemeenten.

Binnen Limburg werden meer dan 500 ondernemers bevraagd, verspreid over 10 steden en gemeenten. Zowel binnen Limburg als de rest van Vlaanderen blijkt ondernemingsvriendelijkheid het grootste probleem. Daarnaast verwachten ondernemers meer inzake fiscaliteit en mobiliteit. “Onze Vlaamse gemeenten investeren te weinig in de economie”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “Het wordt tijd dat we écht werk maken van een kerntakendebat. Meer dan 40% van de uitgaven is versnipperd over 130 beleidsvelden. Dat is te veel.” Tot slot pleit Voka – KvK Limburg ook voor fusies van gemeenten met minder dan 10.000 inwoners.

Naar aanleiding van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 voerde Voka, samen met onderzoeksbureau ICMA, een grootschalige bevraging uit bij 2.535 ondernemers. Met de enquête wil Voka peilen naar de ondernemingsvriendelijkheid van onze steden en gemeenten. Uit de bevraging blijkt dat slechts 40% van de ondernemers tevreden is over het gevoerde beleid. 11% van de ondervraagde ondernemers geeft zelfs aan zwaar ontevreden te zijn. Ook Limburg volgt hierin de Vlaamse trend.

Vooral de ondernemingsvriendelijkheid van de steden en gemeenten is een uitdaging. Mobiliteit en fiscaliteit zijn daarbij belangrijke factoren. Daarnaast voelen de ondernemers zich ook onvoldoende betrokken bij het beleid van de steden en gemeenten. Velen vragen daarom meer vlotte communicatie en meer overleg. Ondernemers zijn dan weer positief over de aandacht voor en het aanbod van ruimte om te ondernemen.

Naast de bevraging werd ook de financiële positie van onze steden en gemeenten onderzocht. Daaruit blijkt dat de financiële situatie in de meeste steden en gemeenten in de afgelopen legislatuur aanzienlijk verbeterd is. Toch komt dit de economie niet ten goede. De schuldafbouw is vooral het resultaat van een verhoging van de ontvangsten (extra belastingen) of het afbouwen van het aantal investeringen. Zo stegen de fiscale ontvangsten per inwoner tussen 2012 en 2016 met 2,3% per jaar (na inflatiecorrectie). De exploitatie-uitgaven blijven in constante termen tussen 2012 en 2016 gelijk. De investeringsuitgaven in materiële vaste activa namen dan weer af.

Naar aanloop van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in 2018 dringt Voka – KvK Limburg dan ook aan op een grondig kerntakendebat. “Vandaag zien we dat 40% van de uitgaven van onze steden en gemeenten goed is voor meer dan 130 beleidsvelden. Dat is te veel”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Steden en gemeenten zullen zich steeds meer moeten focussen en bepaalde zaken ook gaan uitbesteden. Enkel zo kan er opnieuw de nodige ruimte vrijkomen om te investeren. De vergrijzing zal – zeker in Limburg – er de komende jaren voor zorgen dat er nog meer investeringen nodig zullen zijn voor wonen, onderwijs en zorg. Daarnaast blijft de mobiliteit in veel steden en gemeenten de belangrijkste uitdaging. Er moet dringend geïnvesteerd worden in infrastructuur. Laat ons daarom het kerntakendebat eindelijk ten gronde voeren.”

Om onze gemeenten meer efficiëntie en slagkracht te geven, pleit Voka – KvK Limburg verder voor verplichte fusies van gemeenten die minder dan 10.000 inwoners tellen. “We zien dat gemeenten met minder dan 10.000 inwoners het vaak heel moeilijk hebben. Ze hebben communicatie-achterstand en doen het vaak ook heel slecht inzake digitalisering. Daarenboven zijn ze minder efficiënt om belastingen te heffen en te innen,” aldus Johann Leten. “We vragen dan ook dat de 72 kleinste Vlaamse gemeenten fuseren. Enkel zo kunnen ze tot een minimumschaal komen van 10.000 inwoners. De geboorte van Oudsbergen en Pelt is in dit opzicht voor Limburg alvast een belangrijke stap. Dit neemt niet weg dat er nog 11 Limburgse gemeenten de werkbare grens van 10.000 inwoners niet halen.”

“De resultaten zijn wat ze zijn. We willen niemand met de vinger wijzen. Het verleden is niet het belangrijkste maar op basis van ons onderzoek willen we samen met de Limburgse steden en gemeenten op weg gaan naar een nog bedrijfsvriendelijkere toekomst. De bevindingen van ons grootschalig onderzoek zullen dan ook de fundamenten vormen van ons verkiezingsmemorandum voor het voorjaar,” besluit Johann Leten.

 

Artikels in de media over onze enquête:

Het Belang van Limburg

Made in Limburg

Lees volledig verslag